Zástupcovia slovenského a ruského MŠ podpísali dohodu o spolupráci

17.02.2012 Bratislava

Bratislava 16. februára (TASR) - Štátny tajomník rezortu školstva Jaroslav Ivančo a zástupca ruského ministra vzdelávania a vedy Sergej Ivanec dnes podpísali dohodu o slovensko-ruskej spolupráci v oblasti vedy a techniky.

Kooperácia medzi slovenskými a ruskými organizáciami sa bude zameriavať najmä na podporu bilaterálnych vedecko-technických projektov vo vybraných oblastiach vedy a techniky, mobilitu odborníkov a vedcov i výmenu vedecko-technických informácií a dokumentov. Jedným z jej cieľov je aj organizácia konferencií, sympózií, seminárov a výstav, ako aj výmena výsledkov vedecko-technickej činnosti. \"Podpisom dohody vysielame signál o podpore medzinárodnej spolupráce, pričom konkrétne aktivity budú už na vedecko-technických organizáciách a v prípade vzdelávania na školách,\" povedal Ivančo.

Ďalšiu spoluprácu s Ruskom v oblasti vzdelávania potvrdili obe strany podpisom dodatku k dohode z roku 2006. Vytvárajú sa ňou podmienky na skvalitnenie výučby ruského jazyka na slovenských základných a stredných školách. Ruština a nemčina patria u rodičov podľa Ivanča medzi prioritné cudzie jazyky, ktoré si ich deti vyberajú ako druhý cudzí jazyk.

Súčasťou partnerstva sa stanú tiež dvojtýždňové stáže pre slovenských učiteľov ruského jazyka, ktoré prispejú k rozvoju ich jazykových zručností a rozšíreniu znalostí o ruských reáliách. Zámerom stáží je tiež zdokonalenie profesijných kompetencií v oblasti zavádzania moderných metód a foriem práce na hodinách ruského jazyka.

TASR dnes infomrácie poskytla hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková.
 

Vyberte región